Sverige som experter på musikexport

Det finns stormakter inom musik. Det är något som är obestridligt, och det är naturligtvis så att det är de större länderna som innehar de allra översta placeringarna. USA går i bräschen, tack vare att det är det land som övriga världen oftast vänder sig till när behovet av underhållning och nöje uppstår. Men om man verkligen synar alla exporterande länders musik i sömmarna så är det ett land som verkligen sticker ut, speciellt när det ställs i förhållande till musikmängden. Det landet är Sverige och det är imponerande hur vi sekel efter sekel fortsätter att leverera sådan musik som passar perfekt i populärkulturen. Vi är ett land som många avundas.

För ser man till musikexporten i världen så är verkligen Sverige en stormakt. Det började tidigt då ABBA var de som verkligen satte ner foten och satt Sverige på kartan, och efter det så följde den gigantiska 90-talsvågen där bland annat Ace of Base rönte stora framgångar världen över. Det är dessutom inte enbart i det klassiskt västerländska som svenskar har framgång, även i Asien är det många artister som har blivit populära, och ibland på båda marknaderna så som Roxette lyckades med en gång i tiden. Det intressanta är att jag enbart tar upp några få exempel här nu, men faktum är att det finns många fler som jag kan räkna upp.

Att vi är ett land som producerar musik i takt med samtiden vittnar inte minst framgångarna som vi haft som musikproducenter och låtskrivare på. Det finns många svenskar som gjort succé men låtar skrivna till världsartister, och samtidigt så är den elektroniska biten något som vi verkligen är bra på, musiken som idag är vida populär i alla länder. Här är de mest utmärkande exemplen Swedish House Mafia, som gått vidare och satsat på individuella karriärer, och Avicii. Avicii har verkligen kommit att bli en av de allra största artisterna som Sverige haft internationellt sett. Skulle du, otroligt nog, ha missat vad Avicii gjort så kan du lyssna på hans senaste succélåt här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *