Musiker måste hålla igång

Att vara musiker är lite som att vara en idrottare. Det tar en hel massa energi att genomföra en spelning och efteråt är man helt slut. Det gäller i alla fall mig och det sätt jag spelar på, även om det kanske inte riktigt är likadant för alla. Vissa har ju en lugnare spelstil, typ akustiska ballader och sådant, eller syntare som står orörliga bakom sina maskiner, ungefär som Kraftwerk. Jag menar absolut inte att det är någonting fel med detta, Kraftwerk är ju faktiskt ett av de bästa livebanden som finns. De revolutionerade ju sättet att spela live på, bröt totalt mot alla normer och regler som fanns och de är fortfarande bäst på det de gör även om de fått ett antal efterföljare (efterapare?). Men det är ingenting jag kan, eller vill, göra. Jag är mer ute efter energi, typ. Vilket tar energi.

Mellanakt: Kraftwerk i Tokyo
Det här blogginlägget var tänkt att handla om träning och vikten av att hålla sig i form för att spela bra. Men efter att jag nämnt Kraftwerk så kom jag på att jag helt enkelt måste länka till en vide med dem. Det är från No Nukes i Tokyo 2012, en anti-kärnkraftsfestival arrangerad av legenden Ryuichi Sakamoto (Yellow Magic Orchestra). Kraftwerk är sedan länge motståndare till kärnvapen och kärnkraft och spelar sedan 1980-talet en version av ”Radioactivity” med raderna ”Chernobyl. Harrisburg. Sellafield. Hiroshima.” och ordet ”stop” inlagt framför ”radioactivity”. I den här versionen är texten ändrad, och på japanska (med hjälp från Sakamoto) och ”Fukushima” tillagt.

Den japanska texten i engelsk översättning (från kommentarsfältet, som för ovanlighetens skull vad gäller YouTube är värd att läsa) lyder:

”There’s radioactivity also in Japan
Today and Forever
Fukushima Radioactivity
Air Water Everything
There’s radioactivity also in Japan
Stop Right Now”

Hålla mig i form
Så tillbaka till huvudämnet för dagens blogginlägg, vikten av att hålla mig i form och träna regelbundet. Det krävs för att jag ska kunna ge allt när jag spelar live. Jag använder mig också av en del kosttillskott, fettförbrännare. Fettförbrännare låter ju mer som ett bantningsmedel än någonting man tar för att kunna träna bättre men så är det inte. Det är i stället ett samlingsnamn för flera olika medel som ger extra energi och ökar förbränningen och prestationsförmågan. Man tränar bättre helt enkelt och kan på så sätt bygga upp sin kondition för att orka med långa och energiska spelningar. Det är inte så att jag är något fitnessfreak, utan jag gör det här enbart för att hålla mig i form och orka mer. Annars är det ju någonting som förknippas med kosttillskott av olika slag, sådana som lever för att träna i stället för att tränar för att leva.

Med eller utan koffein
En annan sak är att fettförbrännarna finns med eller utan koffein. Koffein har ju en uppiggande effekt och det har faktiskt sina användningsområden. Normalt kör jag koffeinfritt, men inför långa spelningar sent på kvällen händer det att jag tar en koffeinbaserad fettförbrännare för att riktigt komma igång och orka hålla högsta tempo kvällen genom. Här gäller det dock att inte gå till överdrift – det gäller ju att kunna somna någon gång också, och det är ju inte fest efter alla spelningar – rätt så ofta är det ju typ hem igen rätt så snabbt och då vill man ju kunna somna så snabbt som möjligt och inte bara sitta där, pigg och klarvaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *