Jakten på talanger

Det går väl knappast att missa det som händer inom nöjesbranschen. Det fullkomligen exploderar av program vars syfte enbart är att hitta nästa stora stjärna på nöjeshimlen. Det största av dem alla är Idol där många ”vardagliga” människor drömmer om att få det stora skivkontraktet som tar dem ut i världen med musik som är gångbar för den breda massan. Och ska man vara helt ärlig så fungerar de här programmen. För till saken hör att vi tv-tittare lär känna dessa personer mer ingående och skapar oss en relation till dem och det är det som är ett mervärde i deras roll som artister. På något sätt får vi känslan av att vi hjälper dem från att vara en okänd medelsvensson till en verklig stjärna som representerar folket. Problemet är oftast bara att det inte är vinnaren som går segrande ur striden, speciellt inte när det gäller de svenska tävlingarna.

Number two is first winner
Att komma på andraplats har nog aldrig varit mer åtråvärt. Det är bara att titta på de artister som idag är populära. Här hittar vi artister som Darin, Loreen, Amanda Jensen, Måns Zelmerlöv och Danny. Alla dessa var med i Idol men vann inte, vilket man faktiskt kanske kan tro med tanke på att de idag är så stora som de. De, och vi, har Idol att tacka för att ha hittat dessa makalösa artister, var av två utav dem dessutom har vunnit Eurovision Song Contest. Och det är verkligen ingenting som man sticker under stolen med. Det är märkligt att vinnarna av Idol inte haft samma framskjutna framgång (med undantag av Agnes) men det beror säkerligen på en inlåsningseffekt av skivbolag.

Talangjakterna har sina poänger
Även om det är så att det kan verka vara ett allmänt jippo som av många anses vara rent skandalöst mänga gånger så finns det fortfarande en väldigt bra poäng med dessa program. Visst är det så att paketeringen och inramningen av tävlingarna inte alltid är de mest attraktiva, men det går knappast att klaga på det resultat som levereras. Det är alltså världsartister som kommer ut av dessa tävlingar, och i ett land som Sverige så är dessutom chanserna stora av att göra just riktigt bra artister av dessa människor. Det är inte lika sannolikt i andra länder.

Grunden till programmen kommer såklart från USA och där har de verkligen tagit det till en extra nivå. Det som vi tycker är överdrivet och påklistrat i deras versioner av programmen är alldeles naturligt för dem och det resulterar många gånger också i att människor med fantastiska sångröster hittas. The Voice är ytterligare ett program som handlar om att hitta bra sångröster, och skillnaden här är att domarna från början inte får se personen som sjunger, utan enbart höra rösten och sedan besluta. Det är ganska fint tycker jag och det gör ju att människor som denna kan upptäckas..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *